Прес-реліз дослідження «Запровадження фінансової автономії у закладах освіти міста Києва»

З 31 березня по 08 квітня 2021 року було проведено соціологічне дослідження «Запровадження фінансової автономії у закладах освіти міста Києва». В опитуванні взяли участь 345 директорів закладів загальної середньої освіти міста Києва.

Мета дослідження - з’ясувати ставлення директорів до фінансової автономії та виявити нагальні потреби для її запровадження.

У цілому директори шкіл підтримують упровадження фінансової автономії і вказали на переваги фінансової автономії закладів освіти, зокрема: зростання ефективності планування, використання коштів і посилення відповідальності керівника за діяльність закладу. Крім того, директори шкіл указали на дві важливі умови, які нівелюють переваги фінансової автономії – це відсутність кадрового забезпечення та фінансування всіх статей витрат.

Станом на сьогодні в більшості закладів загальної середньої освіти не впроваджується фінансова автономія. Лише п’ята частина директорів веде самостійну фінансову діяльність. Однак з часом більше половини керівників націлені на ведення самостійної фінансової діяльності.

Директори потребують допомоги та підвищення знань з таких питань: отримання юридичного супроводу фахівців, кадрове забезпечення відповідними спеціалістами; алгоритм запровадження фінансової автономії закладу освіти; процедура проведення закупівель товарів, послуг; укладання договорів, самостійне розпоряджання бюджетними коштами тощо. Керівники зазначили про необхідність створення сервісних центрів з тендерним відділом, економістом, бухгалтером і юристом; отримання правової підтримки з боку органів державної влади та державного казначейства, уведення до штатного розпису додаткової одиниці "уповноважена особа" для дотримання вимог Закону України «Про публічні закупівлі».


⇐ Повернутися до архіву новин