ВІДКРИТІСТЬ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ СТОЛИЦІ

Сучасна школа – освітня система, що має власну структуру, статут, контингент учнів і вчителів, територію обслуговування, є інформаційно відкритою щодо фінансового забезпечення, якості надання освітніх послуг, привабливою для освітніх аналітиків та експертів, для конкурентоспроможних педагогів.

Моніторинг умов функціонування освітньої системи і результатів освітнього процесу представлено на електронному ресурсі «Освітня карта Києва». Вона створена для батьків, які обирають школу своїм дітям; учителів, котрі бажають проаналізувати результати незалежного оцінювання; активістів, які опікуються питаннями освіти; усіх киян, котрі хочуть бути обізнаними про рівень освітніх послуг. Скориставшись сервісом, кожен охочий у режимі онлайн, окрім розташування на карті, зможе знайти вичерпну статистичну інформацію про всі заклади освіти: школи, дошкільні, позашкільні, спортивні, професійно-технічні.

Отож, якщо у вас виникають питання щодо освітнього процесу міста Києва, запрошуємо здійснити віртуальну екскурсію столицею. До ваших послуг – Освітня карта Києва, своєрідний електронний паспорт закладів освіти – osvita-map.monitoring.in.ua.

Яка інформація розгортається за результатами пошуку (за номером закладу, його назвою) після натискання на активну піктограму? Спочатку ми бачимо такі відомості: адреса закладу освіти, його тип, ступінь, форма власності, мова навчання та перелік іноземних мов, які вивчають учні; прізвище, ім’я, по батькові керівника закладу, контактні дані та посилання на сайт закладу. Далі ресурс сформує для вас 7 окремих розділів з основними числовими показниками. Ознайомившись з електронним паспортом закладу освіти, можемо дізнатися про все: про потужність і наповнюваність, кількість дітей (учнів, вихованців), кількісний склад колективу, кількість класних приміщень, стан комп’ютерного забезпечення, розмір території закладу, загальну площу всіх приміщень, рік побудови, рік останнього капітального ремонту, які види ремонтних робіт було виконано за три роки та скільки коштів виділили на ці потреби.

На окрему увагу заслуговує «Фінансове забезпечення». Це стало актуальним з огляду на частину 3 статті 30 Закону України «Про освіту». Розділ розбито за напрямами: «Обсяг затверджених видатків»; «Загальний фонд», «Спеціальний фонд» (бюджет розвитку та власні надходження), а також «Поточні видатки». Зокрема, кожен киянин за активним посиланням «Перелік товарно-матеріальних цінностей, закуплених за кошти Київської міської державної адміністрації в листопаді-грудні 2016 року, в 2017 році» може побачити, що придбано за міські кошти для кожного закладу індивідуально, пересвідчитися, чи не спонсорують батьки те, на що місто вже і так виділило кошти з їхніх податків.

Сьогодні міжнародна спільнота вважає якісну освіту однією з важливих умов успішного розвитку будь-якої країни, чинником, що визначає її економічний розвиток, конкурентоспроможність і самостійність. Якість освіти визначається на основі державних стандартів освіти й оцінки громадськістю освітніх послуг. Тому електронні паспорти шкіл доповнено розділами: «Результати ЗНО» та «Моніторинги». Саме з них тепер можна не тільки дізнатися про результати ЗНО 2016-го, 2017 рр. випускників конкретної школи, а й побачити, в яких незалежних моніторингових дослідження брали участь учні.

Завдяки зручним інструментам статистичного аналізу та простій візуалізації кожен користувач зможе переглянути рейтинги шкіл на основі результатів зовнішнього незалежного оцінювання з урахуванням трьох предметів. Зауважимо, незалежний освітній аудит дає можливість спостерігати за динамікою зростання чи зниження якості знань учнів школи з певних предметів, створює позитивне поле для об’єктивності в оцінюванні вчителями і батьками, сприяє мотивації учнів до зосередженої підготовки до державної підсумкової атестації. Цьому сприяє система онлайн-тестування, яка дозволяє оперативно визначити результати і сформувати необхідні статистичні показники, виявити прогалини у знаннях, а вчителеві – вжити заходів щодо подолання цих проблем.

Це далеко не повний перелік показників, за якими батьки обирають заклад, куди віддати дитину, однак він є достатньо інформаційно ємним щодо якості освітніх послуг, бюджету та ресурсного забезпечення закладів, рівня комфорту у закладі освіти й навколо нього.

На сьогодні на сайті сервісу системи освітньої статистики міста Києва представлено інформацію про 488 закладів загальної середньої освіти, 576 закладів дошкільної освіти, 26 закладів професійно-технічної освіти, 42 позашкільні заклади і 96 спортивних шкіл.

Досконалості немає меж. Маємо надію, що «Освітня карта Києва» допоможе вам у виваженому виборі згідно з актуальною інформацією, дасть змогу порівняти важливі для вас показники навчального закладу і визначити пріоритети.

 

Ірина КЛИМЕНКО,

«Освіта України», №5 від 5 лютого 2018 року.


⇐ Повернутися до архіву новин