Круглий стіл ЦНОІМ «Вплив ЗМІ на підростаюче покоління та формування комп’ютерної залежності у підлітків м. Києва»


Четверта міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти – 2013»

У програмі виставки – круглий стіл «Вплив ЗМІ на підростаюче покоління та формування комп’ютерної залежності у підлітків м. Києва»
 
     01  березня  у  конференц-залі  № 1  з  16.20 до 16.50 години у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» (м. Київ, вул. Салютна, 2-б) під час роботи Четвертої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2013» буде проходити круглий стіл Центру науково-освітніх інновацій та моніторингу на тему: «Вплив ЗМІ на підростаюче покоління та формування комп’ютерної залежності у підлітків м. Києва». 
 
     Актуальність теми круглого столу зумовлена тим, що XXI сторіччя є епохою інформаційного суспільства та інноваційних комп’ютерних технологій. Великий відсоток користувачів сучасними інформаційними послугами і продуктами – це діти і підлітки шкільного віку. Враховуючи як переваги, так і ризики глобалізаційних процесів, важливо формувати інформаційну культуру підростаючого покоління, оскільки саме вікова категорія молоді у віці 13-16 років становить групу ризику неконтрольованого користування інформаційними ресурсами.
 
     Опосередковане сприйняття світу підлітком через засоби масової комунікації з одного боку надає широкі можливості для освіти, праці, відпочинку, з іншого – спричиняє формування помилкових цінностей і нездатність до прийняття самостійних рішень. У зв'язку з цим виникає потреба формувати у молоді критичне осмислення змісту отриманої інформації, спрямувати підлітків на моделювання власної соціальної позиції, залучати педагогів, науковців і громадські організації до вирішення окреслених завдань.
 
     Усі матеріали, використані в презентаціях, є авторськими і пройшли експертизу й апробацію під час моніторингових досліджень, проведених Центром науково-освітніх інновацій та моніторингу протягом 2011-2012 навчального року. Метою круглого столу є ознайомлення педагогічної громадськості із можливими чи існуючими проявами комп’ютерних адикцій, умовами та чинниками, що можуть призвести до формування адикцій, заходами профілактики комп’ютерної залежності серед учнів, які рекомендовано проводити в ЗНЗ та вдома.
 
     Під час круглого столу обговорюватимуться такі питання: «Психологічні і фізіологічні ознаки Інтернет-залежності», «Рекомендації щодо запобігання виникнення залежної поведінки учнів», «Профілактика негативних наслідків впливу ЗМІ на підлітків». Модератор презентацій – Титаренко Наталія Володимирівна, методист вищої категорії Центру науково-освітніх інновацій та моніторингу.

     Також у рамках виставки протягом 28 лютого − 2 березня на стенді Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) будуть представлені результати моніторингових досліджень Центру науково-освітніх інновацій та моніторингу «Соціально-психологічний аспект впливу ЗМІ на підлітків загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва» та «Комп’ютерні адикції серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва», розроблені спеціалістами Центру пам’ятки для класних керівників і батьків учнів, експрес-анкети для діагностики комп’ютерної залежності учнів.

⇐ Повернутися до архіву анонсів